Het Koor

 

1953

onder leiding van René Leen, mijn vader, en een klein groepje jongens, waaronder Ward Verbergt en Herman Plasqui, is er een knapenkoor die de Kerstviering van 1953 opluisteren op het hoogzaal in de St. Maartenskerk van Hombeek. Koralen zijn opgericht in november van dat jaar.

Dit knapenkoor groeit en krijgt heel veel lof. Zelfs tot in Mechelen. Er zijn filmbeelden van opluisteren van huwelijken her en der. Zelfs tot in de St. Romboutskathedraal.

Bij de 100ste verjaardag van de Kerk op 15 september 1963 komt het koor zelfs op de televisie, toen nog zwart wit.

Het koor was toen een vierstemmig mannen en knapenkoor.

Eind jaren 60 gaat het koor gemengd en bereik zijn topjaren met wel 60 leden rond 1980. Allemaal jeugd van Hombeek rond de 12 tot 25 jaar.

Voor meer uitleg verwijs ik naar het artikel geschreven door pastoor André Nieuwborg ter nagedachtenis van het overlijden van mijn vader op 28 maart 1983.

 

De naamskeuze van het koor verwijst naar het klooster van Leliëndaal dat in de 17de eeuw volledig verwoest is geweest door de beeldenstorm. Dit klooster heeft nog steeds zijn ondergrondse ruïnes aan de huidige rivier de Zenne op de scheiding van Hombeek en Leest.

Bij Hoembeka kan je hier veel meer en gedetailleerde uitleg over vinden.

Emiel Keuleers, een jeugdvriend van mijn vader, heeft samen met J. Lerinckx een lied geschreven over dit klooster: ¨Koningin van Leliëndaal¨.

 

Om deze reden en als herdenking van de stichter van het koor is dit ons koorlied.

Een opname vind je HIER

 

1963

TV-uitzending, 16 september 1963 11:00, Live vanuit de Sint-Martinuskerk in Hombeek

 

1983

René Leen komt plots te overlijden en Luc De Koning neemt het dirigentstokje over.

 

1987

Agnes Leen neemt het roer in handen.

 

2001

Na een stille periode en de komst van priester Stefan Callebaut neemt Jan Leen het initiatief om terug met een koor te starten.

Vandaag zingen wij vooral de vieringen van Pasen en Kerstmis, maar 11 november (St. Maarten) en een privé mini concert in Mechelen heeft ook al plaatsgevonden.

 

2010

Een mooie samenwerking met Simacon Band voor een heus Kerstconcert in de Sint-Martinuskerk van Hombeek

 

2014

Een mooe samenwerking met Simacon Band voor een Lenteconcert in de Sint-Martinuskerk van Hombeek